Oświadczenie PWPW S.A. w sprawie przygotowania wyborów korespondencyjnych
 (13-05-2021)

W odniesieniu do konferencji prasowej Najwyższej Izby Kontroli z 13 maja br. PWPW S.A. przekazuje informacje o ustaleniach wynikających z kontroli NIK przeprowadzonej w Spółce, zawartych w treści Wystąpienia Pokontrolnego z dnia 31 grudnia 2020 roku:

„W ocenie NIK, PWPW S.A. podjęła niezbędne działania przygotowawcze i organizacyjne, zmierzające do zapewnienia realizacji polecenia zawartego w decyzji BPRM.4820.2.4.2020, polegające m.in. na: przygotowaniu i przekazaniu projektu umowy zlecenia pomiędzy MSWiA a PWPW S.A. na realizację zadań określonych w ww. decyzji, podjęciu przez Zarząd uchwał określających zasady wykonania zadania, a także na przeprowadzeniu działań organizacyjnych umożliwiających jego realizację. PWPW S.A. realizując polecenie zawarte w ww. decyzji, dochowała należytej staranności w zakresie wyboru podwykonawcy, zapewnienia bezpieczeństwa produkcji, odbioru i dostarczenia przedmiotu zamówienia."

(Źródło: Najwyższa Izba Kontroli, Wystąpienie pokontrolne z dnia 31.12.2020 r., str. 19)

Najwyższa Izba Kontroli sformułowała wobec PWPW S.A. wyłącznie jeden wniosek tj. zaleciła „Kontynuowanie działań zmierzających do odzyskania wszystkich kosztów poniesionych w związku z realizacją zadań wskazanych w decyzji BPRM.4820.2.4.2020.”

W dniu 28 grudnia 2020 roku pomiędzy PWPW S.A., a KBW została zawarta umowa, której przedmiotem jest refundacja kosztów poniesionych w związku z realizacją decyzji Premiera. Środki te w wysokości 3 245 061,51 zł wpłynęły na konto Spółki w dniu 30 grudnia 2020 roku i pokryły w całości  koszty poniesione z tytułu powyższego zadania, w związku z tym Spółka nie poniosła straty.

Mając na uwadze powyższe, w ocenie Spółki złożenie zawiadomienia do prokuratury nie znajduje uzasadnienia w odniesieniu do ustaleń z kontroli, a tym samym jest bezpodstawne.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, na podstawie umowy nr UOD-DEM-1-385/001 z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju, zawartej w dniu 10 grudnia 2013 r. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, na podstawie umowy nr UOD-DEM-1-385/001 z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju, zawartej w dniu 10 grudnia 2013 r.

Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych S.A.

ul. Sanguszki 1
Zobacz na mapie